icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij J-Next
Nieuws 21/01/2022

"Inzetten op slagkracht, zichtbaarheid en tevredenheid midlancers"

J-Next

Een positief gevoel. Dat is wat Business Manager Kay van Raak van J-Next ervaart als hij terugblikt op 2021. Vorig jaar stond voor J-Next in het teken van een belangrijke transformatie. Daarnaast werden zeven nieuwe midlancers verwelkomd, waardoor de personele bezetting verdubbelde. Het komende jaar zal in het teken staan van verdere groei, maar ook van teambuilding en het formuleren van nieuwe stippen aan de horizon.

Waaruit bestond de belangrijke transformatie van afgelopen jaar?

Voor de buitenstaander was de meest opvallende verandering waarschijnlijk de naamsverandering. Het bedrijf heette tot juli Sultans of Java. We hebben de naam veranderd naar J-Next. Ik ben zelf in januari 2021 begonnen als Business Manager van – toen nog – Sultans of Java. De focus lag naar mijn mening te eenzijdig op het programmeren van Java. Het was tijd voor een verbreding die de organisatie toekomstbestendig maakt. Daar past een andere inhoud bij, maar ook een andere naam. Sultans of Java suggereert namelijk dat je puur en alleen gericht bent op Java.

Waarom was inhoudelijke verbreding nodig?

Jaren terug konden Java-programmeurs in feite prima functioneren op een eilandje, los van de andere metiers. Zolang ze maar goede codes inklopten. Maar dat uitgangspunt is in de afgelopen jaren flink veranderd. Tegenwoordig moet je als Java- of Javascriptprogrammeur meer kunnen dan alleen programmeren, zoals beheren, testen ,werken in een cloud-omgeving, front-end development, integreren et cetera. Daarnaast is het zo dat de ontwikkelingen in dit vakgebied ontzettend snel gaan. Voor hetzelfde geld is Java over een paar jaar ineens een stuk minder populair. Daarom hebben we het afgelopen jaar gebruikt om onze organisatie beter te laten aansluiten op die realiteit. We zijn altijd bezig met de vraag ‘what’s next?’, en zorgen ervoor dat onze mensen beschikken over de meest actuele kennis en vaardigheden zodat ze relevant zijn en blijven voor de markt.

Vandaar ook het woord “next” in de nieuwe naam?

Dat klopt. Bij de nieuwe strategie hoorde een nieuwe naam. Dat had ik al vrij snel besloten na mijn start als Business Manager in januari. We hebben in het voorjaar met z’n allen om de tafel gezeten en besloten dat het J-Next moest worden. Een frisse doorstart.  Het ‘Next’ in de nieuwe naam staat voor het motto dat we altijd voorbij de horizon blijven kijken en daardoor als organisatie future proof zijn. Dat is een mindset, zowel bij het management als bij onze midlancers. De J is multi-interpretabel. Die kan staan voor Java of voor Jouw of Jij. Met dat laatste bedoel ik dan de midlancer aan wie wij vanuit de organisatie regelmatig de vraag stellen: ‘Wat is jouw next step? Waar wil jij naartoe?’

Welke antwoorden krijg je als je die vraag stelt aan midlancers?

Dat verschilt enorm per persoon. Onze midlancers zijn zowel zelfstandig ondernemers als werknemers. Ze ervaren daardoor het beste van beide werelden: enerzijds heel veel vrijheid en ruimte voor het vormgeven van je eigen carrièrepad en anderzijds de voorzieningen en het vangnet van een baan in loondienst. Deze constructie zorgt voor een grote variatie aan antwoorden op de vraag waar iemand naartoe wil qua loopbaan. Belangrijkste is dat we steeds weer gezamenlijk op zoek gaan naar de best passende opdracht bij de best passende opdrachtgever. Uiteindelijk is het de professional zelf die beslist of hij een opdracht wel of niet aanneemt. Hetzelfde geldt voor die stip op de horizon: vanuit J-Next ondersteunen wij onze midlancers met trainingen, opleidingen en advies, maar het is de midlancer zelf die de baas is over zijn persoonlijke stappenplan

Wat heeft J-Next zijn mensen te bieden in 2022?

Bij J-Next werken veel seniors die voldoende uitdaging nodig hebben om voldoening uit hun werk te halen. Echte experts die kwaliteit leveren en autonoom functioneren. Ons klantportfolio sluit ook in 2022 goed bij aan bij dit type professional. J-Next bedient met name grote organisaties met complexe IT-structuren: bedrijven als BMW Group, Tennet, ING Bank, Jumbo en overheidsorganisaties zoals de Douane en de NATO. Maar we zitten tegelijkertijd niet vast aan klanten en houden scherp in de gaten of en waar er een goede match is met onze mensen. We kijken altijd naar het belang van de kandidaat zodat de intrinsieke motivatie goed is en daardoor de klant ook tevreden is. Een match hoeft overigens niet per se inhoudelijk te zijn. Voor sommigen is geld verdienen de belangrijkste drijfveer. Dan kan een match vooral afhangen van het geboden uurtarief.

Jullie doen veel om het jullie medewerkers naar de zin te maken…

“Dat móet ook wel, want goede developers waren vorig jaar al schaars en zullen komend jaar alleen maar schaarser worden. Ze hebben de opdrachten bij wijze van spreken voor het uitzoeken. Voor ons tien anderen. Dus moeten wij ervoor zorgen dat we onze midlancers tevreden houden. Dat doen we niet alleen door het aanbieden van interessante klussen bij interessante klanten, maar ook door het aanbieden van een pakket met sociale zekerheden, begeleiding en persoonlijke ontwikkeling. Wij kunnen daarin ver gaan dankzij de schaalgrootte van The Human Network, onze holding waar in totaal elf ICT-bedrijven bij zijn aangesloten. Daarbij komt natuurlijk de unieke manier van werken via het midlancer-model, waarbij zelfstandigheid hand in hand gaat met zekerheid en ondersteuning.

Wat zijn de belangrijkste doelen van J-Next in 2022?

“Het eerste doel is om onze slagkracht verder te vergroten door verder te groeien. We gaan dus vol inzetten op het aantrekken van midlancers met kennis van Java of Javascript. Daarvoor moeten we wel werken aan het verbeteren van onze zichtbaarheid en naamsbekendheid.
Een ander belangrijk doel dat we willen bereiken is het verbeteren van het teamgevoel tussen de medewerkers van J-Next. Teamgevoel is belangrijk, want mensen functioneren beter als ze zich onderdeel voelen van een groter geheel. Vanwege de coronamaatregelen was thuiswerken in 2021 meer regel dan uitzondering. Ik hoop dat we elkaar komend jaar weer regelmatig kunnen ontmoeten zodat we elkaar beter leren kennen. Dat is denk ik extra belangrijk omdat we er in korte tijd veel nieuwe mensen bij hebben gekregen. We hopen vanuit J-Next weer gezamenlijke activiteiten te kunnen aanbieden zoals cursusdagen, een eigen game ontwikkelen of een gezellige borrel. Uiteraard allemaal vrijwillig, want midlancers zijn daarin ook volkomen vrij, ook in 2022.”

Overzicht nieuws
kr2
Kay van Raak /
Business Manager

Ben je op zoek naar een Futureproof Software Engineer? Neem contact op met J-Next!