icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents

“Soepeler samenwerken met Java-specialisten”

daniel

Daniël Eijkelenboom is wat je noemt een ‘fullstacker’. Hij werkte vijf jaar als alleskunner binnen diverse Java-projecten. Momenteel heeft de vriendelijke 32-jarige Brabander een meer specialistische functie; via Dev Talents is hij als back-end-developer gestationeerd bij supermarktketen Jumbo. Hij merkt dat zijn fullstack-ervaring ook in deze specialistische omgeving van pas komt. “De samenwerking met mijn front-end-collega verloopt soepeler en dat komt het project ten goede.”

Sinds de opkomst van web 2.0 is de term fullstack-developer onder HR-managers bijna een magisch begrip geworden. Wie wil er nu geen software-Superman die in z’n eentje de software development regelt van A tot Z. Daniël relativeert die manier van denken: “In de praktijk is een fullstacker geen multispecialist maar generalist. Geen Superman dus, maar een allround developer die overal wel wat van weet, in meerdere of mindere mate.”

Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

Soepeler samenwerken

De fullstacker heeft kennis van meerdere disciplines, kent de verschillende contexten en heeft daardoor vaak een goed overzicht over het project als geheel. Daniël is op dit moment als midlancer gestationeerd bij Jumbo, waar hij officieel als Java back-ender is ingehuurd. “Maar ik werk binnen het team bijvoorbeeld nauw samen met de front-end-specialist. Doordat ik zelf de nodige ervaring met front-end-development heb, begrijp ik waar hij over praat en wat hij nodig heeft om z’n werk goed te kunnen doen. Er wordt beter gecommuniceerd, er ontstaan minder misverstanden. De samenwerking met mijn front-end-collega verloopt daardoor soepeler en dat komt het project ten goede.”
 

Technologie-stack

Op de gemiddelde werkvloer is programmeerkennis van zowel back-end als front-end vaak al voldoende aanleiding om iemand als fullstack-developer aan te duiden. Een meer veeleisende definitie luidt dat een Java developer zich pas fullstacker mag noemen wanneer hij nog breder is onderlegd en zich naast back-end en front-end ook bezighoudt met bijvoorbeeld devops en infrastructure. Dan is de fullstack-developer in feite meer dan een developer aangezien hij ook kennis heeft van het opzetten en inrichten van de infrastructuur waarop de software wordt ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van het netwerk, inrichten van servers, security, CI/CD, onderhoud van ontwikkeltools en licentiebeheer. Er zijn bijna geen Java-developers die aan deze brede definitie voldoen.
 

Verschillende uitdagingen

Toch komt Daniël in de buurt van die tweede, strenge definitie van fullstack Java-developer. Hij heeft namelijk kennis van en ervaring met uitzonderlijk veel verschillende onderdelen binnen de totale stack. “Dat komt door mijn vorige baan bij een MKB-organisatie met een klein ICT-team”, legt hij uit. “Ik doorliep op een gegeven moment bijna letterlijk alle processen rondom projecten. Dat ging soms heel ver. Dan voerde ik niet alleen in m’n eentje de technische IT-taken uit zoals programmeren en testen, maar had ik aan de voorkant ook de opdracht binnengehaald en leverde het eindproduct af bij de opdrachtgever. Het was vaak nogal hectisch maar ik vond het bijzonder leuk om te doen; het contact met de opdrachtgever, de afwisseling, het continue nieuwe dingen leren.”

Daniël hield zich bij deze werkgever zo’n vijf jaar bezig met architectuur, infrastructuur, planning, klantcontact en development en kon zich zo optimaal ontwikkelen als fullstack Java-developer.  Hij begon zijn ICT-carrière als C#-ontwikkelaar en ging daarna als software-developer aan de slag met een combinatie van Java, Javascript, html en Angular. Zijn laatste werkgever was een kleine relatief softwareontwikkelaar op het gebied van de woningmarkt. Daar miste hij de dynamiek van z’n vorige werkplek. Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging.
 

Specialistische functies

Die uitdaging vond hij medio 2021, meteen nadat hij als midlancer bij Dev Talents was gekomen. Hij kon al snel terecht op het hoofdkantoor van Jumbo, waar hij deel uitmaakt van een IT-team dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van tools voor de online customer service. Zijn focus ligt hier zoals gezegd op de back-end, maar hij houdt zich ook nog regelmatig bezig met front-end-werkzaamheden. “Mijn front-end-collega heeft het erg druk en ik kan bovendien mijn front-end-skills op peil houden”, legt Daniël uit. “Maar het échte fullstack-werk zoals hiervoor doe ik momenteel niet. Aan fullstack-development is meer behoefte bij kleinere bedrijven. Jumbo heeft een grote IT-afdeling die altijd vernieuwend bezig is en gebruikmaakt van de nieuwste technieken. Alle functies zijn hier specialistisch van aard. Desondanks komt mijn fullstack-ervaring ook hier dus nog altijd van pas en ik denk zeker dat dit een toegevoegde waarde heeft voor de opdrachtgever.”
 

Bepaald type

Mist hij het echte fullstacken niet? “Ik heb nu bewust de keuze gemaakt voor een specialisatie als Java back-end developer.  Het werken bij een grotere organisatie als Jumbo betekent dat ik te maken krijgt met complexere opdrachten en mij zodoende meer kan verdiepen in één discipline. Dat vind ik heel leuk en leerzaam. Ik sluit niet uit dat ik hierna weer voor een kleinere club kies waar ze een fullstacker nodig hebben. De veelzijdigheid en afwisseling blijven me trekken.” Daniël denkt dan ook dat je een bepaald type moet zijn om fullstack-development leuk te vinden. “Als fullstacker moet je nieuwsgierig zijn en het leuk vinden om problemen op te lossen en te communiceren met collega’s of opdrachtgevers. Je moet verder kijken dan alleen je eigen werkveld en willen weten hoe het grotere geheel in elkaar steekt, in plaats van alleen het specifieke stukje waar jij aan werkt. Dat vraagt een bepaalde houding en skillset die je van nature moet liggen.”

Overzicht nieuws
Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?